• 06-20/970-33-06
  • info@dominostudio.hu

Egy esküvő legfontosabb eleme a szertartás, legyen az a polgári vagy épp az egyházi. De vajon, hogyan épül fel a szertartás menete? Mikor mi következik, és milyen lehetőségeitek vannak? Mik azok az apróságok amikkel még színesebbé tehetitek? Bejegyzésemmel ezekre a kérdésekre adok nektek választ.

Két évvel ezelőtt született egy blogunk: “Polgári szertartás egy anyakönyvvezető szemével“, melyet nagyon sokan olvastok. Arra gondoltunk, hogy frissítjük, és kicsit a saját szemszögünkből közelítjük meg ezt a témát. Így ma sok olyan apróságot is olvashattok, amivel nem csak a szertartás lesz színesebb, de általa a filmetek is sokkal szebb lesz.

 

Az első dolog amit el kell döntenetek, hogy a polgármesteri hivatalban tartjátok a szertartást, vagy inkább szabadtéren, ahol sokkal szebb a környezet. Napjainkban már szinte bárhova kihívhatjátok az anyakönyvvezetőt, aminek ugyan többlet költsége van, de ha ezt az összeget rászánjátok biztosak lehettek benne, hogy emlékezetesebb lesz a pillanat. Teljesen más hangulata lesz.

 

Nézd meg Tomi és Heni szertartásának egy rövid részletét, ahol egy kis humort is vittek bele, és a vőfély súgott, hogy mit kell mondani! :D

 

 

Mivel a polgári szertartás (az egyházi mellett) a kulcseleme egy esküvőnek, ezért úgy gondolom, hogy nagyon fontos az anyakönyvvezető személye. Mikor elmentek bejelentkezni a polgármesteri hivatalba kérjétek, hogy azzal a személlyel beszélhessetek, aki majd a szertartást vezeti – ez nem mindig lehetséges, mert egy forgalmas helyen 4-5 anyakönyvvezető is lehet, és sokszor csak később derül ki, ki lesz ott az adott esküvőn.
Ha sikerül az illetékessel beszélni, akkor első és legfontosabb a szimpátia! Kedves? Rugalmas? Kérdezősködik felőletek, vagy az elképzeléseitekről? Ha nyitott rátok, akkor meséljetek kicsit magatokról, hogy ismerkedtetek meg, miket szerettek egymásban, és milyen jövőt terveztek.
Az esküvői filmetek majd egy történetet mesél el, és mint minden filmben, ebben is nagyon fontos a “narrátor” :), hogy a hangja kellemes csengésű legyen, szépen, és szépeket meséljen.

Igazán személyes a szertartást saját esküvel tehetitek.

Nézd meg Neada és Max filmelőzetesét, melyben hallható az egymásnak írt fogadalmuk:

 

Most vegyük sorra a szertartást részletesen:

Bevonulás: A bevonulásnak nagyon sok formája lehet, a pár érkezhet együtt is, vagy a szülők kíséretében, őket megelőzve a koszorúslányok, gyűrűhordozók, tanuk, stb.
Akármilyen formát is választotok, ne siessetek el semmit. Minden megjelent rokon, de főleg a megörökítéséért felelős kollégák nagyon szeretnétek titeket látni bevonulás közben, ezért csak akkor induljatok el, amikor már végig értek a padsorok között az előttetek vonulok (koszorúslányok, tanuk, stb.), így nem takar el semmi és senki :)
Még egy hasznos tanács – néha találkozunk azzal, hogy a kis vagy épp nagy koszorúslányok bevonulnak, majd tanácstalanul állnak a sor végén, hogy merre tovább – érdemes átbeszélni, hogy utána hova állnak vagy ülnek. Ha kicsik akkor ülhetnek az első sorban, vagy visszamehetnek oldalt a szülőkhöz. Ha nagyok, és egyforma ruhában vannak, akkor nagyon szép, ha oldalt egy sorban megállnak – de ezt is érdemes leegyeztetni a fotós, filmessel, mert az se túl szerencsés, ha a mozgásteret, vagy épp a párra való rálátást korlátozza. Ha kint vagytok a szabadban, akkor ennek kicsi az esélye, de ha esetleg a polgármesteri hivatalban kerül megrendezésre, akkor könnyen előfordulhat. (Szeretnél bővebben olvasni a koszorúslányokról? Akkor kattints ide!)

 

Nézd meg Miri bevonulását apukája oldalán: 

 

 

Aláírás: mindenképpen ülve írjatok alá, hogy nem csak a fejetek búbja látszódjon, hanem a fotós kollégával együtt szépen megörökíthessük ezt a pillanatot is. Semmi esetre se kapkodjatok, illetve a menyasszonyi csokrot (itt is és a gyűrűhúzásnál is) érdemes átadni a tanúnak, mert csak útban lenne.

 

 

Gyűrűhúzás: Mindig hangsúlyozom, hogy a gyűrűhúzás legyen lassú, érdemes a gyűrűt csak két ujjal fogni, hogy a fotókon, filmen a gyűrű is látszódjon, illetve szintén nagyon kedves gesztus ilyenkor, ha nem engeditek el egyből egymás kezét, hanem egy pillanatig még tartjátok, esetleg megszorítjátok – mi az egész gyűrűhúzásos részt előre begyakoroltuk Jánossal. :)Még egy apróság a gyűrűhúzáshoz: az esetek többségében a gyűrűhúzás nem sikerül, a párunk ujja bedagad az izgalomtól… ne feszegessük/erőltessük, húzzuk fel ameddig tudjuk, majd ő egy észrevétlen mozdulattal megigazítja magának.

 

Nézd meg Lila és Márk gyűrűhúzását:

 

Első csók: számunka a szertartás fénypontja, ne kapkodjuk el egy apró gyors puszival – legyen valóban AZ ELSŐ CSÓK – természetesen azért ízlésesen, hisz mindenki titeket néz.

Homokszórás vagy gyertyagyújtás? Egyre elterjedtebb a homokszórás, ami egyrészt látványosabb is, másrészt több ideig tart, így mind a fotósnak mind a videósnak van ideje szépen feldolgozni. Mi azt az egyet tanácsoljuk nektek, ha külső szertartás választotok, akkor inkább homokszórás legyen elkerülve ezzel, hogy a szél elfújja a lángot. De napjainkban már a végtelen lehetőségek tárháza található meg: van fa ültetés, lakat elhelyezés, fonás, folyadék ceremónia  stb. Bármit választhattok, ami a személyiségetekhez jobban illik.

 

 

Nézd meg legkedvesebb ‘ceremóniáinkat’ 2017-ből:

 

Szülőköszöntés: A polgári szertartás szerves része a szülőköszöntő, amikor egy virágcsokorral, borral vagy más aprósággal köszönetet mondtok szüleiteknek, hogy felneveltek, és hogy felnevelték nektek párotokat. Ilyenkor ne egyszerre menjetek két különböző irányban, hanem először a menyasszony szüleinek mondjatok köszönetet mind a ketten, utána pedig a vőlegény szüleinek.
Így ez a szép és megható pillanat biztos, hogy az értetek dolgozó fotós és filmes kollégának is meglesz az elejétől a végéig, és nem kell kapkodnia, hogy mind a kettőből legyen valamennyi.

 

A filmrészlet segítségével nézd meg, hogy is néz ki ez pontosan:

 

Kivonulás: mind a templomnál, mind a polgári szertartásnál szokás, hogy a pár vonul ki először, megállnak az ajtóban, és a kifelé érkező rokonoktól fogadják a gratulációt. Ennek is megvannak a maguk előnyei, viszont még szebb, ha először a násznép vonul ki – miközben valaki kiosztja nekik a rizst, vagy a buborékfújót, és nagy ovációval fogadnak benneteket odakint – itt ti is engedjétek szabadjára örömötöket, és a családtagokkal karöltve, a szivárvány szintekben csillogó buborékok között mutassátok meg mindenkinek mennyire örültök ennek a pillanatnak.

 

Erre is hoztunk nektek egy példát: 

 

Ha szeretnéd megnézni, hogy milyen egy teljes polgári szertartás, akkor íme saját szertartásunk: 

A megismételhetetlen pillanatokat tesszük újra átélhetővé! 

 

Foglald le esküvői filmes szolgáltatásunkat még ma! Nézd meg elérhető csomagjainkat itt, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Iroda / székhely
2234 Maglód Rákóczi utca 32
Telefon
Doszpod Mónika: 20/970 33 06