• 06-20/970-33-06
  • info@dominostudio.hu

Amikor két fiatal eldönti, hogy Hivatalosan is összeköti az életét, és ezt a szándékot be is jelenti az anyakönyv-vezetőnél az esetek többségében, már van elképzelése a „Nagy Napról”. Az Esküvői szertartás a nap fénypontja, hiszen itt mondják ki egymásnak a Boldogító Igent az anyakönyv-vezető és a két tanú, családtagjaik, rokonaik, barátaik, a meghívott Vendégeik előtt.

ildikóAmi a leglényegesebb:
Idézet a jogszabályból: „ Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelenlevő házasulók az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelentik, hogy egymással házasságot kötnek. Az anyakönyvvezető a kijelentés megtörténte után a házasságkötést a házassági anyakönyvbe bejegyzi. A házasságkötés nyilvánosan, két tanú jelenlétében történik.”

 

A hivatalos rész ezen formája köré kell fűzni a szertartást.  Ma már a jogszabály megengedi, hogy nem csak a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében hanem külső helyszínen is megtartható a házasságkötés. Innentől kezdve az ifjú pár elképzeléseire, fantáziájára lehet bízni az esküvő helyszínét, természetesen azzal a feltétellel, hogy gondoskodniuk kell a házasságkötés méltó keretéről.

 

Anyakönyvvezetőként Számomra fontos az ifjú pár megismerése már a bejelentkezés pillanatától. Amikor először találkozom a Menyasszonnyal és a Vőlegénnyel, igyekszem megismerni Őket, a személyiségüket, az elképzelésüket az esküvőről. A régebbi időkben mondhatni sablonszövegeket olvastak fel a szertartás idején és sablon szerint zajlott le az esemény.

 

Én igyekszem személyre szabottan írni a beszédet, hiszen ez a nap Róluk és Nekik szól. Általában megkérem Őket, hogy írjanak pár sort a saját szemszögükből megközelítve, az első találkozásukról, a gondolataikról az érzéseikről melyet párjukkal szemben megtudnak fogalmazni. Nagyon szép gondolatokat kapok, hiszen az érzelmek ezekben az időkben ha lehet még fokozottabbak a másik iránt, még elmélyültebbek. Azután ezeket a gondolatokat használom fel, természetesen kiegészítve a saját gondolataimmal.

 

Szoktam kérni az ifjú pártól esküvő előtt még egy időpontot miután megtalálták a helyszínt és nagyjából összeállt a kép arról, hogy mit és hogyan szeretnének. Ekkor már tudatosan lehet felkészülni a szertartásra.

 

Mivel fontosnak tartom, hogy a személyiségüket is vigyék bele az ünnepségbe, megkérem Őket, hogy állítsanak össze olyan zenéket ami Róluk szól, hozzájuk kötődik hiszen a hangulatot az is nagyban befolyásolja.

 

Véleményem szerint az első legmeghatározóbb része a szertartásnak a bevonulás hiszen ez adja meg az indító keretet a hangulatot. Ennek több formája is előfordulhat. Bevonulhat először a vőlegény az Édesanyjával, lánytestvérével, a rokoni, ismeretségi körből egy vagy több hölgy (koszorúslányok) felvezetésével, kíséretében és várja a menyasszonyt. A Menyasszony bevonulhat Édesapjával, fiútestvérével, a rokoni, ismeretségi körből egy vagy több Úr felvezetésével, kíséretében…

 

Igazán látványos és különleges amikor valamilyen „Egyenruhás” szervezet tagjai állnak díszsorfalat bevonuláskor. De a lehetőségek tára természetesen ezzel még nincs kimerítve.

 

A bevonulást követően köszöntöm az ifjú párt, pár gondolattal akár saját gondolataikat idézve elmondom miért jöttünk össze, majd sor kerül a hivatalos részre: Igen kimondás, Anyakönyv aláírás, Gyűrűhúzás.

 

A Gyűrűhúzást lehet színesíteni azzal, hogy Ki adja át a gyűrűket, testvér, legjobb Barát, gyermek… stb

 

Nézd meg Betti és Peti esküvői klipjét, melyben láthatod, mennyit ad a szertartáshoz egy személyes anyakönyv-vezetői szöveg:

Ma már egyre több jelképes, Szerelmi Szertartás kerül bemutatásra a pár részéről, gyertya gyújtás, gyertya illesztés, homoköntés, üzenet küldés héliumos léggömbökkel, galamb reptetés, pillangó reptetés, Titok dobozban üzenet küldés… és még sorolhatnám.

 

Ezt követően egy Ünnepi beszéd formájában gondolatok fogalmazok meg a Házasságkötésről, az ezután együtt töltött időről, a Családról, az otthon melegéről, a hűségről, a megértésről, a születendő gyermekeikről, a tiszteletről….a nagy napon megtett fogadalmukról.

A Szülők nagyon fontosak mindenkinek az életében, hiszen Ők azok akik megformálnak minket, meghatározóvá teszik életünk pillanatait… Azt szoktam mondani, hogy a szülőknek megköszönni kell a napot Boldognak lenni és Örülni és nem azon búslakodni „hogy jaj-mi-lesz-velünk-most-már-mert-nem-lesznek-mindig-ott-mellettünk-minden-pillanatban”  J

 

„ Mert a szülők útravalót adnak és a kis tarisznyát melyet a gyermekeik szívében rejtenek el az együtt töltött idők alatt, telepakolták szeretetükkel, tapasztalataikkal, hogy abból merítsenek azon az úton melyen házastársként elindultak. „

 

Az ifjú házasok apró ajándékokkal szoktak kedveskedni szüleiknek ilyenkor. (Olvasd el a Tippek szülőköszöntő ajándékra c. blogunkat)

 

Legvégül kerül sor egy közös pezsgős koccintásra .

 

Záró momentumként pedig jöhet egy kivonulás, vagy gratuláció a vendégek részéről.

 

Mindez mit most felsoroltam egy keret amely szűkíthető, bővíthető a sorrend felcserélhető, minden a pár kérése alapján, fűszerezve vers mondással, énekkel, netalán élőzenével.

 

ui: Személy szerint minden egyes esküvőt együtt élem meg a fiatal párral.

 

Pálfi Ildikó
anyakönyvvezető
Szeghalom

 

Ha érdekel, milyen egy polgári szertartás filmes szemmel, akkor olvasd el ezt a cikket: Kattints ide! 

 

Íme a mi polgári szertartásunk “vágatlanul”, melyet mindig átadunk a vágott film mellett, hogy ha szeretnétek újraélhessétek az egészet.

Készüljön tökéletes esküvődről egy profi esküvői film!

Foglald le esküvői filmes szolgáltatásunkat még ma! Nézd meg elérhető csomagjainkat itt, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Küldetésünk, hogy magas minőségben, letisztult formában
tegyük újra átélhetővé esküvőtök napját!

Iroda / székhely
2234 Maglód Rákóczi utca 32
Telefon
Doszpod Mónika: 20/970 33 06